EFT temelji na prepričanju, da je vzrok za vsa negativna čustva motnja v telesnem energijskem sistemu. Ko odpravite energijsko neravnovesje, kar naredite preprosto tako, da s konicami prstov nežno udarjate ("tapkate") po določenih energijskih točkah na telesu, vaš problem zelo hitro izgine-po zagotovilih ustanoviteljev metode v večini primerov že v nekaj minutah, v najslabšem primeru pa je potrebno od nekaj dni do nekaj tednov.


Ustanovitelj tehnike EFT - Emotional Freedom Techniques, je Gary Craig. Metoda EFT, tako kot metoda PEAT, izhaja iz dognanj dr. Roger-ja Callahana in njegove Terapije miselnega polja ( Thought Field Therapy).

Gary Craig

Gary Craig
Gary Craig pravi, da je bila tehnika EFT v osnovi razvita za reševanje čustvenih težav. Ker pa dolgotrajnejša ali intenzivna čustvena bolečina običajno povzroči tudi bolečine v telesu in bolezni, lajšanje čustvenih težav samodejno prinese tudi občutno izboljšanje fizičnega počutja.

Tehnika se izvaja s štirimi postopki t.i. Osnovnega recepta:

1.Priprava

2.Zaporedje

3.Postopek 9 Gamut

4.Zaporedje


Prva faza:

Gary Craig pravi, da je Priprava zelo pomembna, ker se z njo odpravlja naš podzavestni odpor. Tega povzročajo naši potlačeni vzorci in negativna razmišljanja, ki se jih v resnici ne zavedamo. Če obstaja, deluje destruktivno in lahko zaustavi celoten proces. EFT se podzavestnega odpora, ki bi ga lahko imeli, loteva z afirmacijami. Te so oblikovane tako, da nevtralizirajo učinek negativnih prepričanj.

Primer: Naša težava je strah pred višino. Gary Craig pravi, da je težko z gotovostjo vedeti, ali imamo podzavestni odpor ali ne, zato svetuje, da v vsakem primeru postopamo, kot da ga imamo.  V fazi priprave bomo zato masirali "Bolečo točko" ali tapkali "Karate točke" (razlagi obeh točk sledita). Hkrati bomo trikrat ponovili eno od predlaganih afirmacij: "Čeprav me je strah višine, se popolnoma in globoko sprejemam." ali "Popolnoma se sprejemam, čeprav me je strah višine." ali "Imam se rad in se sprejemam, čeprav me je strah višine."

Namen afirmacije je, da z njo pripoznamo težavo in ustvarimo stanje, v katerem se brezpogojno sprejemamo, kjub težavi, ki jo imamo.


"Bolečo točko" in"Karate točko" Gary Craig opisuje takole:


"Boleči točki sta dve. Ni pomembno, katero uporabite. Ležita na levi in desni strani prsnega koša, zgoraj. Našli ju boste takole: Začnite pri vratu, tam, kjer bi si moški zavezal vozel kravate. Potipajte to področje, da najdete vdolbino v obliki črke U na vrhu sternuma (prsnice). Z vrha te vdolbine se spustite približno osem centimetrov proti popku in malo več kot osem centimetrov na levo ali desno stran prsnega koža. Če boste krepko pritisnili na tem področju (s polmerom približno petih centimetrov), boste našli Bolečo točko."

 

"Karate točka se nahaja na sredi mesnatega zunanjega dela dlani leve ali desne roke med začetkom zapestja in mezinca. To je tisti del dlani, s katerim bi izvedli karate udarec. Karate točke ne masirate kot Bolečo točko, temveč krepko tapkate po njej z blazinicami kazalca in sredinca druge roke. Lahko uporabljate Karate točko na eni ali drugi roki, navadno pa je najbolj priročno, da tapkate Karate točko na nedominantni roki s konicami prstov dominantne roke. Če ste desničar, boste tapkali po Karate točki leve roke s prstnimi konicami desne roke. Leta izkušenj z obema načinoma so pokazala, da je masiranje Boleče točke malce bolj učinkovito od tapkanja Karate točke. "


Druga faza Osnovnega recepta EFT je Zaporedje.

 

Zaporedje je zelo  preprosto. Obsega tapkanje po končnih točkah glavnih energijskih meridianov telesa. EFT priporoča, da vsako točko potapkamo približno sedemkrat. Končne točke glavnih energijskih meridianov tapkamo v istem zaporedju, kot se nahajajo vzdolž telesa:


 

EB (Beginning of the EyeBrow): Na začetku obrvi, tik nad nosom in ob njem.

 

SE (Side of the Eye): Na kosti, ki omejuje zunanji očesni kot.

 

UE (Under the Eye: Na kosti pod očesom, približno 2,5 cm pod zenico.

 

UN (Under the Nose): Na majhnem področju med konico nosu in vrhom zgornje ustnice.

 

Ch (Chin): Na sredi med konico brade in robom spodnje ustnice.

 

CB (CollarBone): Stičišče sternuma (prsnice), ključnice in prvega rebra. Najdete jo tako, da položite kazalec na vdolbino v obliki črke U (približno tam, kjer bi si moški zavezal vozel kravate). Od dna črke U spustite kazalec 2,5 cm navzdol proti popku in potem 2,5 cm na levo ali desno.

 

UA (Under the Arm): Na bočni strani telesa, na točki, ki je vzporedna s prsno bradavico (za moške) ali sredino traku modrčka (za ženske). Nahaja se približno 10 cm pod pazduho.

 

BN (Below Nipple): Za možke 2,5 cm pod prsno bradavico. Za ženske tam, kjer se koža pod dojko naslanja na prsni kož

 

Th (Thumb): Na zunanjem robu palca na roki, na točki, ki je poravnana z osnovo nohta.

 

IF (Index Finger): Na strani kazalca (ki gleda proti palcu) na točki, ki je poravnana z osnovo nohta.

 

MF (Middle Finger): Na strani sredinca (ki gleda proti palcu) na točki, ki je poravnana z osnovo nohta.

 

BF (Baby Finger): Na strani mezinca (ki gleda proti palcu) na točki, ki je poravnana z osnovo nohta.

 

KC Karate točka je zadnja točka Zaporedja. Nahaja se na sredi mesnatega zunanjega dela dlani med zapestno kostjo in osnovo mezinca.


Tretja faza Osnovnega recepta je postopek 9 Gamut

 

Kot pravi Gary Craige, je to morda najbolj čuden postopek pri metodi EFT. Njegov namen je stimuliranje določenega dela možganov. To dosežemo z nekaj premiki oči ter s popevanjem in štetjem. Premiki oči stimulirajo določene dele možganov. Desna, ustvarjalna stran možganov je zaposlena, kadar popevate, levo, logično stran pa zaposli štetje.

 

Postopek 9 Gamut traja deset sekund, z njim pa izvajamo devet dejavnosti za stimulacijo

možganov, medtem ko neprekinjeno tapkamo po energijski točki Gamut, ki se nahaja  na hrbtišču leve in desne roke, centimeter in pol pod sredinsko točko med prvima členkoma prstanca in mezinca.  Postopek Gamut zahteva, da neprekinjeno tapkate to točko na levi ali desni roki, zraven pa še:

1. Zaprete oči.

2. Odprete oči.

3. Oči zasukate močno navzdol in v desno, glava je pri miru.

4. Oči zasukate močno navzdol in v levo, glava je pri miru.

5. Zaokrožite z očmi, kot da je nos središče ure, vi pa bi želeli po vrsti pogledati vse številke na številčnici.

6. Ponovite korak 5, le da tokrat zaokrožite z očmi v nasprotno smer.

7. Dve sekundi popevate katerokoli pesmico.

8. Hitro štejete od 1 do 5.

9. Ponovno dve sekundi popevate.


 

V četri fazi Osnovnega recepta se ponovi Zaporedje druge faze postopka.

 

Za uspešno izvajanje EFT Gary Craig opozarja na to, da moramo biti uglašeni s težavo, ki jo želimo odpraviti. Običajno zadošča že, da med izvajanjem postopka osredotočeno mislimo na težavo, včasih pa je potreben kratek Opomnik, ki nas z nekaj besedami še bolj usmerjeno poveže s težavo. V primeru, ki smo ga opisali zgoraj, bi bile primerne besede, ki bi nas kot  Opomnik povezale s težavo: "strah pred višino".


Včasih je za odpravo težave potrebno več ponovitev EFT. Takrat je potrebno prilagoditi Afirmacijo v fazi Priprave. V našem primeru bi bila prilagojena afirmacija lahko takšna:

"Čeprav imam še vedno nekaj strahu pred višino, se popolnoma in globoko sprejemam."

S prilagojeno afirmacijo se torej vedno osredotočimo samo še na preostanek težave.

 

EFT ima veliko število privržencev po vsem svetu, ki trdijo, da so z njo dosegli nepričakovane rezultate tako na področju psihičnega počutja kot telesnega zdravja.  Prednost metode je v tem, da vam ni potrebno podoživljati travmatičnih izkušenj in da je učinkovita v zelo kratkem času. V težjih primerih svetujem, da jo kombinirate z eno od metod, ki vam bo pomagala prepoznati prepričanja, ki stojijo za neprijetnimi občutki in jih spremeniti. Tako boste tudi z afirmacijami lahko  bolj zanesljivo delovali na pravo težavo.


Več o metodi lahko izveste na External link opens in new tab or windowwww.emofree.com, za slovenski prevod navodil pa kliknite na  External link opens in new tab or windowPriročnik za uporabo.

Vas zanima Karmična diagnostika? Kliknite tu

Na vrh strani