Karma ni usoda


Morda je najbolje, da najprej pogledamo, kaj karma ni.

Karma predvsem ni usoda.

Karma je zelo preprosto zakon vzroka in posledice, zakon delovanja in posledic tega delovanja, zakon akcije in reakcije. O karmi govori star pregovor, ki pravi: "Kar boš sejal, to boš žel." Karma je zakon, ki deluje avtomatsko in neodvisno, ne pa na podlagi subjektivne  presoje kogarkoli ali česarkoli. Za to karme tudi ne bi smeli razumeti kot kazen za naša slaba dela ali kot nagrado za naša  dobra dela. 


Karma kot merilo našega napredka


Na ta svet smo prišli, da bi nekaj izkusili.  Kaj si bomo izbrali  kot izkušnjo tega življenja, je odvisno od naših izkustev iz prejšnjih življenj. Naša želja po izkustvih tega življenja se je porodila zaradi  izkustev v prejšnjih življenjih.


Karmo bi torej lahko razumeli kot našo prirojeno željo, da bi bili boljši, da bi izkusili več, da bi se razvijali in rasli. V tem okviru je karma nekakšna rdeča nit, ki povezuje naše sedanje izkušnje z našimi minulimi izkustvi in dogodki.
 
Omogoča nam njihovo medsebojno primerjavo, s tem pa je neke vrste merilo tega, kako in koliko smo napredovali na poti našega razvoja in rasti. Če se nam določene situacije  znova in znova ponavljajo v tem življenju, ali se nam celo dogajajo iz življenja v življenje, to torej ni zato, ker bi zaradi svojega domnevno napačnega ravnanja morali na ta način oddelati nekakšno kazen, pač pa zato, ker v enakih situacijah vedno znova ponavljamo isti vzorec ali obrazec.

Ko se tega enkrat zavemo, potem je potrebno le še spremeniti vzorec našega odzivanja, če se želimo izogniti ponavljanju iste izkušnje.


Odkrijte vzorec, po katerem se odzivate. Naročite se na Djotiš svetovanje.


Vas zanima šola Djotiša? Poglejte tu


Želite izvedeti, kaj pomeni beseda "Djotiš/Jyotish"? Preberite tu


Ime vedske astrologije izgovarjamo "džjotiš", piše pa se v različnih jezikih različno: Jyotish, Djotiš, Djotish, Džotiš, Jotiš ali Đjotiš.


Na vrh strani