Ustanovitelj metode PEAT je Živorad Mihajlović Slavinski. PEAT, tako kot metoda EFT, izhaja iz dognjanj dr.Roger-ja Callahana in njegove Terapije miselnega polja ( Thought Field Therapy). PEAT temelji na prepričanju, da je vzrok za vse čustvene in psihološke težave ter bolezni motnja v človekovem energijskem polju, zato z odpravo energijske motnje izginejo tudi čustvene in psihične težave.

Ž.M.Slavinski pravi: "PEAT je istočasno terapevtska tehnika in sistem duhovnega razvoja, čeprav je takšna delitev tako ali tako umetna, ker duhovni razvoj avtomatsko daje terapevtske učinke, na drugi strani pa kaže, da odpravljanje težav, ki jih dosežemo s terapijo, omogoča, da postaja Bitje vse bolj svobodno, vse bolj to, kar je."
Živorad Mihajlović Slavinski
Živorad Mihajlović Slavinski

Ker PEAT metoda vključuje stimuliranje meridijanov (energijskih kanalov telesa), bi jo zato lahko uvrstili med t.i. meridianske terapije, kamor sodi tudi metoda EFT.

Vendar se PEAT od ostalih meridianskih terapij po mnenju avtorja razlikuje v nekaj pomembnih točkah:

 • medtem, ko druge meridianske terapije stimulirajo končne točke meridianov tako, da nanje trkajo ali nalahno udarjajo, "tapkajo", pri PEAT-u na te točke nalahno položite dva prsta in jih tam držite še nekaj sekund potem, ko globoko vdihnete in izdihnete. Takšen način je po eni strani lažje izvedljiv za pacienta, saj se marsikdo ob udarjanju ali trkanju, zlasti po točkah na obrazu, počuti neprijetno. Še pomembneje pa je,  da se je pri terapiji potrebno globoko osredotočati na svoje doslej nezavedne občutke. Ob stalnem udarjanju po točkah pa je osredotočanje precej oteženo, če ne celo nemogoče.
 • PEAT uporablja nekoliko spremenjeno zaporedje točk, ki jih aktivira.
 • PEAT med terapijo ne zanima toliko problem, zaradi katerega je pacient na terapijo prišel, ampak se posveča psihološkemu in čustvenemu stanju, v katerem je pacient med samo terapijo.


Ž.M.Slavinski: PEAT in nevtralizacija prvinskih polarnosti

Faze procesa PEAT


Prva faza PEAT-a je namenjena pogovoru, v katerem se poskuša  čimbolj natančno ugotoviti težavo. Bolj, ko je težava konkretno določena, lažje jo je odpravljati.


Druga faza je ugotavljanje in odpravljanje antagonistične motivacije (AM) ali psihološko-energijskega obrata. Po definiciji avtorja, AM ali psihološko-energijski obrat pomeni negativno usmerjeno  motivacijo in energijo. Negativno usmerjena energija za avtorja predstavlja energijo, ki deluje v nasprotno smer od zavestnega hotenja. V bistvu je AM nezavedna energijska samosabotaža, ki zelo otežkoča kakršnokoli izboljšanje stanja. Ž. M.Slavinski  poroča, da ima, na primer, večina ljudi  enega ali več energijskih obratov v zvezi z zdravjem. Mišični testi pri teh ljudeh pokažejo, da imajo slabo reakcijo na trditev: "Jaz želim biti zdrav". To po PEAT-u pomeni, da jim energija teče v nasprotni smeri, da na nezavednem nivoju v resnici ne verjamejo v svojo trditev, da želijo biti zdravi.


Odpravljanje AM je po pisanju avtorja v večini primerov enostavno. Kazalec in sredinec položimo na točko JA (vse točke so opisane v nadaljevanju), ob tem pa ustvarimo občutek sprejemanja in ljubezni do sebe, svojega telesa, svoje osebnosti in kar je najvažneje, sprejemanje problema, ki ga želimo odpraviti.


Recimo, da je naša težava strah pred zaprtim prostorom. Kazalec in sredinec bomo položili na točko JA, medtem pa se bomo vživeli v situacijo, ko čutimo svoj strah in si rekli: "Čeprav občutim strah pred zaprtim prostorom, se popolnoma in brezpogojno sprejemam in imam rad sebe, svoje telo, svojo osebnost in svoj strah pred zaprtim prostorom."

Avtor priporoča, da postopek za odpravljanje AM trikrat ponovimo. Prsta sta ves čas na točki JA.


Odpravljanju AM sledi tretja faza, s katero izvedemo ali plitvi ali globoki PEAT proces.


 

Plitvi PEAT proces po priporočilu avtorja v glavnem uporabljamo za težave, ki so nove in se v življenju do sedaj niso ponavljale.

V nasprotnem primeru, ko gre za dlje trajajočo težavo ali se ta skozi življenje večkrat ponavlja, je potreben globoki PEAT.


Plitvi PEAT proces:


Kazalec in sredinec v opisanem zaporedju za kratek čas položimo na točke telesa, ki so končne točke meridianov. Nekatere točke se pojavljajo na levi in desni strani telesa; dovolj je, da stimuliramo le eno stran, stran sama po sebi pa ni pomembna. Prav tako ni pomembno, ali na točke polagamo prste leve ali desne roke.


Osnovno zaporedje ima 13 točk, ki si sledijo takole:

 1. Pod obrvjo, na mestu, kjer se nos stika z lokom obrvi
 2. Ob zunanjem kotičku očesa
 3. Pod očesom, na sredini
 4. Pod nosom, nad zgornjo ustnico
 5. Na bradi, pod spodnjo ustnico
 6. Pod ključnico, na stičišču ključnice, prsnice in prvega rebra (glej točko CB pri metodi EFT)
 7. Pod pazduho (7-10 cm pod pazduho, na enem od reber)
 8. Na zunanji spodnji strani nohta na palcu
 9. Ob zunanji, spodnji strani nohta na kazalcu
 10. Na spodnji strani nohta sredinca (na strani, ki je obrnjena proti palcu)
 11. Na spodnji strani nohta mezinca (na strani, ki je obrnjena proti palcu)
 12. Karate točka ( na zunanjem robu dlani, pod mezincem)
 13. Ja – točka (točka na prsni kosti v višini pazduhe)


Kazalec in sredinec položimo na prvo točko zaporedja, vživimo se v svojo težavo ter globoko vdihnemo in izdihnemo. Postopek ponovimo na vseh 13.točkah, do točke JA. Če v teh korakih težava ne izgine, se celoten postopek ponavlja, dokler popolnoma ne izgine.
V primeru, da pacient v tej fazi zazna kakršenkoli upor v zvezi z načinom reševanja težave, se tudi za ta upor izvede plivi PEAT proces.


Naslednji korak v terapiji je odpuščanje. Odpuščanje globoko v nas omogoča pomiritev s sabo in svetom in je začetna točka za zdrav odnos v bodoče. Če se odpuščanje ob zaključku terapije izpusti, človek pa v sebi še dalje nosi zamere, ga dela ranljivega, prizadetega in neredko maščevalnega. Nagnjen je k temu, da so mu neprijetne tudi osebe, ki ga samo spominjajo na osebo, ki ga je nekoč prizadela. Kar je še huje, dokler nosi v sebi zamero, bo privlačil osebe in situacije, ki so kopija osebe in situacije, ki ga je prizadela. V postopku odpuščanja je zelo pomembno, da oprostimo tudi sebi.


Zadnja faza plitvega PEAT procesa je namestitev pozitivnega stanja. Izvaja se tako, da ponovno preidemo s prsti preko vseh 13.točk zaporedja, le da tokrat v obratnem vrstnem redu: od točke JA do točke pri obrveh. Medtem vsaj trikrat izrečemo pozitivno afirmacijo. V našem primeru, ko imamo strah pred zaprtim prostorom, bi bila afirmacija pozitivnega stanja lahko: » V zaprtem prostoru sem popolnoma sproščen in počutim se dobro.«Globinski PEAT proces je v izvedbenih fazah identičen plitvemu procesu. Razlikuje pa se v pristopu k ugotavljanju problema, kjer se pozornost od površinske narave težave preusmeri k iskanju najglobljega vzroka, zaradi katerega se je težava pojavila.


Uporaba metode PEAT je praktično neomejena. Avtor jo najpogosteje priporoča za odpravljanje čustvenih težav, fizičnih bolečin, odvisnosti, fobij in uravnavanje krvnega tlaka. Njena prednost je v tem, da ne zahteva predhodnega znanja, možno se jo je hitro naučiti, koristna je v povezavi z ostalimi metodami. V primerih, ko deluje, so rezultati lahko zelo hitro.
Ob tem želim poudariti, da je njena učinkovitost zelo odvisna od tega, kako dobro je bila diagnosticirana težava in vzrok zanjo. Zato priporočam, da PEAT metodo vsaj na začetku izvajate pod vodstvom izkušenega terapevta, še zlasti, ko gre za težave, za katere se predvideva globinski PEAT proces. Izkušnje mi kažejo, da je metoda dosti bolj učinkovita pri ljudeh, ki imajo vero vase in se zavedajo moči svojih  misli in prepričanj .


Več o metodi PEAT lahko preberete v knjigi: PEAT in nevtralizacija prvinskih polarnosti, avtorja Živorada Mihajlovića Slavinskega, založba Primus.


Vas zanima metoda Sedona? Poglejte tu

Na vrh strani