Sedona metoda usmerjeno deluje na čustva in trdi, da so neželjena čustva največja ovira do boljšega življenja. S tehniko zastavljanja preprostih vprašanj pomaga pri opuščanju negativnih ali potlačenih čustev. Zagovarja stališče, da neželjena čustva lahko kadarkoli opustimo, ne da bi zato morali podoživljati pogosto travmatične okoliščine, v katerih so nastala.

Promotorja metode Sedona sta Lester Levenson in Hale Dwoskin.

Sedona metoda ima štiri enostavne korake:
Hale Dwoskin
Hale Dwoskin
V prvem koraku najprej ozavestite, kaj je vaš problem.
Svojih težav, ne glede na to, za kaj gre, ni potrebno analizirati v globino. Zadošča že, da vam je jasno, kaj je tisto, kar vam povzroča nelagodje ali slab občutek. V tej fazi je pomembno, da se za kratek čas prenehate boriti s težavo in jo enostavno sprejmete. Medtem pa izpeljete postopek opuščanja.


V drugem koraku si v zvezi s težavo, ki jo imate, zastavite vprašanje:

« Ali sem zmožen/na opustiti občutek, ki mi ga povzroča?«

Sedona metoda uči, da smo vsi sposobni kadarkoli opustiti svoje občutke, tako kot lahko spustimo svinčnik, ki ga držimo, če odpremo dlan. Svinčnik lahko spustimo, ker svinčnik in mi obstajamo neodvisno drug od drugega. Sedona metoda podobno trdi za naša čustva - tudi ta lahko spustimo, ker v resnici niso nepogrešljivi del nas, kot pogosto mislimo. Le od nas je odvisno, ali se jih bomo oklepali ali jih bomo spustili.


V tretjem koraku Sedona metode se vprašate:

»Ali sem pripravljen/a opustiti  občutek, ki mi ga konkretna situacija povzroča?«

Če se vam zdi, da ga niste pripravljeni opustiti, potem vam Sedona metoda priporoča, da se vprašate:

»Ali raje trpim zaradi občutka, ki ga nisem pripravljen/a opustiti, ali ga raje opustim in se osvobodim?«

Bolj kot se vam zdi, da imate pravico do določenega prepričanja, pričakovanja ali dejanja, bolj pomembno je, da si čimvečkrat zastavite to vprašanje.


V četrtem koraku metode si zastavite še zadnje vprašanje:

«Kdaj bom občutek opustil/a?«

To vprašanje v resnici pomeni poziv, da se odločite in takoj opustite tisto, kar ste se namenili opustiti.


Te štiri korake je potrebno ponavljati čimvečkrat , vse dokler ne začutite, da ste se osvobodili neželenih občutkov.


Sedona metoda je zelo priljubljena v ZDA, poznajo pa jo tudi drugod po svetu. Njena prednost je v tem, da je enostavna, lahko se jo je naučiti in hitro pripelje do prvih rezultatov.

Vendar se dogaja, da je kakšno čustvo izjemno močno in ga je zgolj s to metodo težko opustiti. V tem primeru vam svetujem, da Sedono metodo kombinirate z enim od pristopov, ki vam bo pomagal prepoznati misli, ki so povzročile neprijetno čustvo in jih spremeniti.


Več o Sedona metodi  lahko prebete na  External link opens in new tab or windowwww.sedona.com.


O ustvarjalni moči vaših prepričanj na zelo poseben način govori N.D.Walsch in Šola nove duhovnosti. Z njegovimi pogledi se lahko seznanite tu


Na vrh strani