Metoda The Work ( Delo) je v svetu zelo razširjena  oblika samopomoči. Ustanoviteljica te metode je Katie Byron. 

Katie Byron je prepričana, da vse trpljenje na tem svetu povzroča naša navezanost na misli, ki nas ne podpirajo, a jih kljub temu nekritično sprejemamo kot absolutno resnične in se z njimi poistovetimo. Spodbuja nas, da preprosto sprejmemo kar je, tukaj in zdaj, brez upiranja, sodb in obsojanja, z notranjim vedenjem, da je vse, kar se nam zgodi, popolno za naš evolucijski proces. Katie Bayron meni, da se nam v nasprotnem primeru ne bi niti zgodilo.


Moto metode The Work je: "Ljubiti kar Je, v tem je svoboda."

Katie Byron

Katie Byron

Metoda The Work je proces samoizpraševanja. S pomočjo štirih vprašanj raziščemo svoje stresne misli o življenju, o drugih ljudeh ali o sebi. Vprašanja so zastavljena tako, da nas vodijo k spoznanju o tem, da misel na katero smo navezani, ni absolutna resnica. Zato jo lahko kadarkoli opustimo in zamenjamo s takšno, ki nam ne povzroča trpljenja.


Faze metode The Work

Prvi korak procesa The Work  od nas zahteva, da zapišemo misli, ki jih imamo o nekom ali o nečem in so nam neprijetne. To so vse tiste mislim, ki v nas sprožajo jezo, žalost, nelagodje, strah, občutek nemoči, občutek, da je nekdo do nas krivičen, da nas ne ljubi dovolj, da nas ne razume, da ni dober z nami, da nas ne ceni, ...katerokoli misel, ki nam ne dovoli, da bi živeli v miru.

Na primer: "Mama me ne razume," "V službi ne cenijo mojega dela,"  "Moral bi se bolj zdravo prehranjevati," Moral bi opustiti kajenje," "Moj otrok ne bi smel presedeti toliko časa pred računalnikom," "Potreboval bi več denarja". Takšne misli se nam pogosto motajo po glavi in če jih ne raziščemo, pravi Katie Byron, zaradi njih trpimo. Če pa jih raziščemo, pa lahko spoznamo, da tisto, kar verjamemo, ni nujno res. To je začetek svobode.


Metoda nam za zapisovanje misli v pomoč ponuja poseben delovni list: The Judge-Your-Neighbor Worksheet", v katerega pišemo o osebi, do katere čutimo zamero. Vodi nas skozi šest korakov.


1. Kaj je tisto, česar v zvezi s to osebo ne maraš?
Primer: "Jezna sem na Pavla, ker me ne posluša, ne ceni in nasprotuje vsemu, kar rečem."

2. Kaj bi rad/a, da ta oseba stori? Kaj naj pri sebi spremeni?
Primer: "Hočem, da Pavle spozna, da se moti. Hočem, da se opraviči."

3. Kaj je tisto, kar bi ta oseba morala ali ne smela narediti, misliti, biti ali čutiti? Kaj svetuješ?
Primer: "Pavel bi moral bolje skrbeti zase. Ne bi se smel prepirati z menoj glede vsega, kar mu svetujem."

4. Kaj potrebuješ od te osebe, da bi se lahko počutil/a bolje?
Primer: "Potrebujem, da bi me Pavel poslušal in spoštoval."

5.Kakšno je tvoje mnenje o tej osebi? Naredi seznam!
Primer: "Pavel je nepravičen, aroganten, zaverovan vase, nepošten, neotesan in brezvesten."

6.Kaj je tisto, česar si v zvezi s to osebo nikoli več ne želiš doživeti?
Primer: "Želim si, da mi nikoli več ne bi bilo treba doživeti, da Pavel ne ceni mojega mnenja. Ne želim ga več gledati, kako kadi in si uničuje zdravje."


Katie Byron: Ljubiti življenje takšno kot je

V drugem koraku procesa The Work si zastavimo štiri vprašanja o vsaki zapisani misli z delovnega lista. V našem primeru je bila prva zapisana misel: "Pavel me ne posluša, ne ceni in nasprotuje vsemu, kar rečem."

Vprašamo se:

  1. Ali je to res?
  2. Ali lahko z gotovostjo trdim, da je to v vseh primerih res?
  3. Kakšen je moj notranji odziv na takšno misel; kako vpliva name, če jo sprejmem kot resnično?
  4. Kako bi se počutil/a, če te misli ne bi imel/a?


Katie Byron: Izprašaj svoje Misli, spremeni Svet
 

Tretji korak procesa The work pa od nas zahteva, da trditve, ki smo jih zapisali v delovnem listu, obrnemo okoli, kar pomeni, da jih izrazimo tako, da pomenijo nasprotje tega, kar smo prvotno zapisali.


Zapisano misel lahko obrnemo na tri načine:

1. Tako, da misel obrnemo v odnosu do sebe;
Na primer:  «Pavel me ne posluša« obrnemo v »Sama sebe ne poslušam.«
2. Tako, da misel obrnemo v odnosu do drugega;
Na primer: »Pavel me ne posluša« obrnemo v »Jaz ne poslušam njega.«
3. Tako, da misel obrnemo v njeno nasprotje;

Na primer:  «Pavel me ne posluša« obrnemo v »Pavel me posluša.«


Preobrati so v procesu The Work ključnega pomena. Omogočajo nam, da na situacijo pogledamo t
udi skozi oči drugega. In kar je še pomembneje, so priložnost, da vidimo, da so obrnjene misli enako resnične ali še bolj resnične od prvotne. To pa pomaga, da lažje sprejmemo to, kar je.

Delo s procesom The Work je končano, ko lahko v miru sprejmemo tudi tisto, s čimer se nismo mogli sprijazniti v točki 6 delovnega lista.

Metoda The Work, ustanoviteljice Katie Byron, je globoko preobražujoča metoda. Zaradi svoje radikalnosti je neke vrste duhovna šok terapija, ki je  včasih potrebna, če želimo premagati težke osebne krize. Na prvi pogled je enostavna, v resnici pa brezkompromisno zahteva zelo spremenjen pogled na življenje in stoodstotno sposobnost odpuščanja sebi in drugim. Zato je lažje, če s to metodo delate ob pomoči usposobljene osebe
  
Spoznanja Katie Bayron in metode drugih svetovno priznanih avtorjev smo upoštevali, ko smo na Inštitutu IzaQ razvijali svoj pristop. Vas zanima, zakaj se vam splača izkoristiti metodo IzaQ? Poglejte tu

Vas zanima starodavno znanje Vedske astrologije Djotiš? Poglejte tu


Več o metodi The Work in o Katie Byron lahko preberete na External link opens in new tab or windowwww.thework.com ali External link opens in new tab or windowwww.byronkatie.com

Slovenski prevod strani pa najdete na External link opens in new tab or windowwww.thework.com/slovene

External link opens in new tab or window